Els tres cervells (2/3)

El cervell reptilià té uns 200 milions d'anys. Està en la base del cervell.

Blocs, apunts psicologics-cervell reptiliàEl cervell reptilià té uns 200 milions d'anys. Està en la base del cervell. Controla comportaments de supervivència instintiva. És fonamental per a la comunicació no-verbal i els rituals.


També regeix la violència irreflexiva i el sexe. Converteix l'experiència en comportament compulsiu, sense tenir clar la finalitat de les seves accions. És ancestral, irreformable i incapaç de fer front a situacions noves.

El cervell reptilià és molt estereotipat però molt ben arrelat. Funciona unes 300 vegades més ràpid que el neocòrtex. Això potser explica la violència que se situa en l'estrat més profund de la vida humana: Guerres, violacions. Viu en estricte present vivencial.

El sistema límbic té uns 65 milions d'anys. Comprèn amígdala, hipotàlem i hipocamp. És la font de les emocions. És un mecanisme mitjançant el qual, la informació es codifica en forma de sentiments i afectes que influeixen sobre la manera com pensem i prenem les decisions. Evita el dolor i busca el plaer. Tot el que hi passa es pot classificar com agradable (això és bo) o desagradable (això és dolent). És l'àmbit de la memòria i també de l'estrès. No pot funcionar tot sol i li cal interaccionar amb el neocòrtex (base de la raó) per processar les emocions.

La coordinació dels sistemes reptilià i límbic té unes conseqüències molt importants per a la socialització, en la mesura que planteja la relació entre agressió i plaer: Les relacions humanes.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: